CE Godkendelse

Synlig sikkerhed

År 2000 blev et vigtig år for refleksbranchen. I år 2000 blev den første godkendelse givet efter den europæiske standard EN 13356. En standard der skal bruges ved godkendelse af refleksprodukter til ikke-professionelt brug, altså godkendelse af reflekser, der bruges af privatpersoner.

I flere år har der været regler og love for anvendelsen af refleksmateriale til professionelt brug, f.eks. til vejarbejdere, politi og brandmænd. Men når det gjaldt refleks til ”alle vi andre”, var der ingen regler. Denne uklare linje har medført en storstilet import af dårligt refleksmateriale fra Sydøstasien. Refleksmaterialet, der i bedste fald er synligt på 20-70 meter, ligner ved første øjekast det materiale, der er godkendt, og forbrugerne har ingen mulighed for at undgå ikke-synligt refleks.

Det, du skal kigge efter, er teksten: EN 13356 – dette mærke skal være trykt på selve refleksproduktet – så er du sikker på, at det produkt du vælger, også giver den ønskede sikkerhed i trafikken.

Lidt om EN 13356

CE godkendelse

Sammen med den øvrige refleksbranche har vi i flere år arbejdet på at få en lovgivning, der kunne fjerne denne meget lidt synlige refleks fra markedet. En ny, lov der skal sikre forbrugerne er vedtaget og trådte i kraft i august 2007. I mellemtiden opfordrer både Rådet for Sikker Trafik og trafikministeren alle producenter og indkøbere af reflekser til kun at anvende refleksmateriale, der er certificeret i henhold til den europæiske norm.

C You var de første i Europa, da vi i maj måned 2000 fik certifikat til at producere refleksbrikker i henhold til EN 13356. Materialet vi fik certifikat på var 3M’s Scotchlite™ High Gloss refleks. Farverne, der er certificerede, er hvid (sølv) og fluorescerende lime.

Godkendte velcrobånd

Også vores velcrobånd, produceret på Omnibrite refleks er certificeret i henhold til EN 13356. Certifikatet fik vi i oktober måned 2001. Også Omnibrite kan leveres i hvid (sølv) og fluorescerende lime.

Slap-Wrap fulgte kort efter

Vores Slap-Wrap produceret på henholdsvis 3M’s Scotchlite™ High Gloss refleks, Omnibrite refleks og Reflexite refleks er ligeledes certificeret i henhold til EN 13356, og også her var C You de første, der fik tilladelse til at producere Slap-Wrap i henhold til EN 13356. Certificeringen gælder farverne hvid og fluorescerende lime.

Ved at mærke hver enkelt refleksprodukt med CE mærke og EN 13356, sikrer vi, at den enkelte bruger let og hurtigt kan se om den refleks de bruger, er produceret på godkendt materiale og dermed virker efter hensigten: at give øget sikkerhed i trafikken.

Vælger du at bestille refleksprodukter gennem C You, er du sikker på at få et godkendt produkt, der har en synlighed på op til 250 meter. Bemærk, at der ved større tryk bør trykkes under refleksen, da for meget tryk tager refleksionen.

Hvad betyder de forskellige standarder?

Refleksprodukter må kun sælges og markedsføres, hvis de er forsynet med CE-mærkning. Desuden skal refleksprodukter være godkendte og mærket efter harmoniserede standarder med krav til udformning, reflekterende areal, mv. Refleksprodukter vil typisk være godkendt efter en af følgende standarder:

EN 13356: Personreflekser
På denne type reflekser er det ikke altid muligt at påføre selve refleksen den påbudte mærkning. Derfor vil den ofte kun være til stede på emballagen.

EN 1150: Beskyttelsesbeklædning til private
Gælder for eksempelvis trafikveste, løbejakker eller lignende beklædning. Trafikveste mv. kan alternativt være mærket efter EN 20471, hvilket betyder, at vesten opfylder nogle strengere krav til professionelt brug. En børnetrafikvest kan ikke opfylde kravene i EN 20471.

Kilde: Færdselsstyrelsen.

Se vores reflekser og refleksbeklædning

Besøg vores webshop